| Statul New York | New York City | Cultura | Gelerie Foto | Hartă |
New York City

USA Travel
USA Travel

USA Travel
Cel mai renumit oraș al statului New York este „Big Apple”, adică New York City. Cu suprafața de aproximativ 800km2 și populația de 20 de milioane de locuitori, este cel mai mare oraș din Statele Unite ale Americii, și al treilea în lume. Deși nu e capitala Statelor Unite este considerat capitala lumii. Numeroase organizații își au sediul aici, ca de exemplu, Uniunea Națiunilor Unite. Orașul este împărțit în cinci regiuni, acestea sunt: Bronx, Brooklyn Manhattan, Queens și Staten Island. Bineânțeles, cel mai renumit este Manhattan cu uriașii lui zgârie-nori și cu muzee, teatre și magazine cu un sortiment larg. Călătoria în metropolă este recomandată să fie făcută cu taxi, dar și cu autobuzul sau cu metroul este deasemenea prielnică și sigură.

Manhattan, New York City
Foto: Ian Britton

Click for New York, New York Forecast

Cele mai importnte atracții turistice și sfaturi oferite pe lângă acestea:

Statuia Libertății – „Libertatea luminând lumea”
Simbolul libertății plasat deasupra portului a fost cadoul centenar al franceziilor. Statuia de 93m înălțime este numită Lady Liberty, ține intr-o mână o făclie si în cealaltă o carte. Urcând scările putem ajunge în făclie și în coroană care sunt aflate la o înălțime de mai multe etaje.

Statuia Libertății
Foto: Ian Britton

Grand Central Terminal
Poate chiar cea mai aglomerată gară din lume, datorită unei mari renovări a primit un aspect uimitor. Ferestrele gigantice boltite asigură iluminarea naturală necesară iar pe tavanul clădirii se pot opserva constelații lucitoare. Casa scărilor uriașă a fost construită conform Operei din Paris, iar cabina de informații este ornamentată cu un ceas în formă cubică. Sala anexă Vanderbilt Hall poartă numele unui magnat feroviar. Clădirea nu funcționează doar ca gară, aici se află totodată și numeroase magazine și restaurante.

Ellis Island
Insula a funcționat ca oficiul imigranților, trecând în așa fel peste 17 milioane de oameni pe poarta acesteia. Doar după verificările făcute aici s-a putut intra în țară. Pe lângă expoziția permanentă din Ellis Island Imigration Museum, se mai pot vizita sala mare și camera de registrații. Evenimentele sunt prezentate cu fotografii și înregistrări audio, iar mașinile de calcul sunt de ajutor în cercetarea după strămoși. American Imigrant Wall of Honor este un perete aflat în liber, care conține lista imigranților.

Civic Center
Se află în Manhattan și este centrul poliției , sistemului juridic , de stat, orășenesc și federativ. Aici sunt aflate clădiri imense ca Woorlworth Building, locul ședinșelor guvernamentale City Hall, sau Municipal Building cu turnurile sale admirabile. City Hall Park pe vremuri a fost una dintre zonele verzi din New York.

Wall Street
Este centrul financiar al orașului, și-a primit numele după peretele apărător de dușmani. Federal Bank este o clădire importantă, unde se distribuează bancnotele americane. În secțiile subterane este depozitată în aur averea unor popoare. Aici se află clădirea de 17 etaje a bursei din New York unde calitatea de membru este legată de condiții riguroase. Comerțul poate fi văzut de turiști din galeria interioară. În apropiere se află clădirea Federal Hall National Monument pe a cărei trepte se află statuia lui George Washington prezentândul în timp ce-și depune jurământul. Biserica anglicană Trinity Church, în formă patrulateră, este locul unde au fost înmormântate multe vedete. A fost pentru mult timp cea mai înaltă clădire din New York.

World Center
Clădirile gemene înălțate timp de 27 de ani deasupra Manhattanului, devenind instabile după atacul terorist de la 11 septembrie 2001, s-au dărâmat. Pe lângă birouri si hoteluri la parterul clădirii au mai fost multe magazine si restaurante. Gruparea de clădiri a fost legată printr-un pod de World Financial Center, care nu fost atins. S-au început lucrările de construcție al noului zgârie-nor Freedom Tower care va avea o înălțime de 541m (1776 picioare), și pe lângă acesta se va ridica un monument în memoria victimelor.

Battery Park City
Un cartier și totodată centru comercial, care este o parte nouă din New York. De pe bulevardele sale lungi se poate vedea bine statuia libertății, și tot aici se află World Financial Center, clădire în care sunt poate cele mai importante companii financiare din lume. În acestă zonă putem găsi Grădina de Iarnă, unde se organizează concerte și alte evenimente culturale. Merită să fie vizitat și muzeul zgârie-nor din hotelul Ritz-Carlton. Magazinele și restaurantele sunt potrivite pretențiilor vizitatorilor la fel și portul și piața aflată pe malul fluviului Hudson.

Herald Square
Și-a primit numele după New York Herald, care a avut redacția aici. În secolul trecut a fost centrul vieții teatrale, multe teatre, săli de dans, restaurante, hoteluri au fost înființate aici. Până autoritățiile n-au început să supravegheze în permanență zona, a fost un loc de vârtej și freamă. Herald Square a devenit cel main mare centru pentru cumpărături, aici a început să se înființeze „cel mai gigantic magazin dintre toate”. Câteva dintre principalele festivități din New York ca Marșul de Ziua Recunoștinței, artificiile de la 4 iulie, sau Gala de Flori organizată primăvara, sunt sponzorizate de magazinul Macy`s.

Fifth Avenue
Fiind domiciliul vedetelor și bogaților, pe vremuri s-a numit strada milionarilor. După plecarea societății distinse a devenit centru comercial, cu magazine de lux care sugerează bogăție, rang social, și prosperitate. Fifth Avenue este cel mai renumit bulevard din New York, la mijlocul acestuia se așează Empire State Building, și se întinde până la Arm Plaza. Pe strada 52 se află magazinul Cartier și alte magazine de bijuterii. Magazinele de modă și de jucării reprezintă de asemenea calitatea superioară.

Rockefeller Center
Cel mai mare complex de clădiri din lume aflat în proprietate privată. A început să se construiască un teatru de operă, dar după ce planul a eșuat rockefeller a continuat și s-a realizat o clădire cu restaurante, magazine și birouri. Partea centrală a clădirilor aflate pe această porțiune este G.E. Building cu 70 de etaje unde îsi are sediul NBC-ul, pe lângă care se află Radio City Music Hall. Mulți sunt curioși de aceste clădiri unde pot fi văzute, mai multe sute de creații de artă plastică iar la crăciun și la paști showuri splendide de sărbătoare. În centru putem găsi și un patinoar unde distracția și recreerea sunt asigurate.

Flatiron Building
Este considerat înaintașul zgârie-norilor. Având un aspect unic mulți au crezut că nu va suporta pentru mult timp loviturile naturii. La sud de clădire pe al 5-lea bulevard, s-au înființat magazine de elită care urmăresc moda actuală ca Armani, Paul Smith.

Empire State Building
Cea mei înaltă, cea mai atractivă și cea mai spectaculoasă clădire din New York. Construcția s-a realizat rapid în 490 de zile mulțumită cadrului de oțel, panelurilor de aluminiu, panelurilor sandviș și celor 10 milioane de bucăți de cărămidă. După ce s-a construit, închirierea încăperilor a mers cam greu, dar venitul a fost asigurat de frumusețea, de popularitatea panoramei Liftul se deplasează rapid cu o viteză de 366 m pe minut, iar antena aflată în vârf difuzeză programe radio și TV în statele vecine. Alergarea pe trepte oragnizată anual, în februarie este deasemenea foarte preferată.

Empire State Building
Foto: Flickr by tgigreeny

United Nations – clădirile ONU - Organizația Națiunilor Unite
Clădirea este făcută în comun de constructori și consultanți renumiți. Institutul cu membrii din 189 de state a fost înființat pentru păstrarea păcii mondiale, dezvoltarea economiei și a nivelului de trai. Achiziționarea terenului a fost a jutată de J.D.Rockefeller. Consiliul de Securitate își are sediul în Clădire Conferințelor unde se întrunesc delegații și asistenții acestora. Tot aici și-au primit locul Consiliul Tutelor și Consiliul Economic și Social. Sălile consiliilor pot fi vizitate zilnic. Curiozitatea clădirii este poșta privată și că poate fi văzută și pe timbre.

Times Square
Este considerat centrul vieții teatrale și ca cea mai renumită intersecție din New York City. Vizitatorii sunt captivați de curiozități moderne, de barurile și restaurantele aflate în împrejurimi. Desi New York Times s-a mutat, globul de cristal așezat pe clădirea redacției mai poate fi văzut. Pe Time Square sunt și studiourile MTV, centrul de distracții și de cumpărături E Walk și clădiri cu birouri. Time Square poate fi văzut și pe cameră Web, în direct, pe pagina EarthCam.

Times Square
Foto: Flickr by Michael McDonough

South Street Seaport - Portul
Suntem în portul din New York unde s-au înființat magazine luxuose și restaurante. Pe lângă vapoarele uriașe mai suntem atrași de clădiri istorice și de o mulțime de muzee. De pe străzile cu piatră de pavaj putem vedea curiozități ca podul Brooklyn, East River. Putem face un voaiaj pe râu sau putem cumpăra pește în Fulton Fish Market. La South Street Seaport Museum sunt expuse opere artistice de demult, și obiecte din istoria marinară. Pe fostul loc de depozit, Schermerhon Row azi putem găsi magazine, restaurante și un teren de patinaj.

Madison Square
Se întinde în centrul unui cartier de locuințe și se învecinează cu Fifth Avenue Hotel, teatrul Madison Square și Stanford White Madison Garden. Aici putem găsi mai multe restaurante moderne iar locatarii își petrec timpul liber plimbându-se în Medison Square Park care este bine îngrijit. New York Life Insurance Company se află întrt-o clădire spectaculoasă, a cărei curiozitate este turnul în formă de piramidă proiectat de Cass Gilbert. Caracteristicile clădirii sunt interiorul învelit cu bronz, porțile de bronz, lămpile atârnate și casa scărilor care ne conduce până la stația de metrou. Vizavi intr-un castel de marmură funcționează Tribunalul Suprem de a doua instanță. Spațiul interior, impresionant al unei dintre cele mai aglomerate clădiri de tribunal poate fi vazut de vizitatori în pauzele dezbaterilor, dar și relatările făcute despre cele mai defăimate cazuri dezbătute aici sunt interesante. La Est de Medison Square se află Metropolitan Life Tower care a fost pentru mult timp cea mai înaltă clădire din lume. În foaier se află un șir de frescouri bazate pe o temă istorică.Ceasul colorat văzut pe toate cele patru parți ale clădirii, este o curiozitate rară având arătătoarele de o greutate de câte 454 kg.

Union Square
Când s-a deschis a fost un parc preferat de comercianți de droguri și de bețivani. În urma unor modificări a devenit piața Manhattanului unde sosesc diferiți vânzători, de patru ori pe săptămână. Fermierii vând mai ales condimente, fructe, legume mărunte, flori, și țesături de casă. În vârtejul pieții mai putem găsi prăjituri și miere de casă.

Union Square
Foto: Flickr by fadedpictures

Little Italy
Fiind locuită de imigranți veniți din partea sudică a Italiei este considerată o zonă etnică. Locul are un farmec specific italian deoarece și-au păstrat obiceiurile limba și mâncărurile. În buticurile NOLita se pot cumpăra haine la modă și diferite lucruri. Sărbătoarea Genaro atrage o mulțime de turiști. Old St. Patrick`s Cathedral aflată pe Mullbery Street este parohia celor de aici.

Chinatown
Atracție specială, o parte a orașului creată de imigranți. Chinezii-americani de aici cu caracteristicile lor sunt considerați o curiozitate. Se pot găsi cadouri, mâncăruri exotice, condimente, și suvenire vândute pe trotoare. Alte atracții mai sunt, biserica buddhistă aromată de fumegători și împodobită cu peste 100 de statui Buddha, făcute din aur, și Doyers Street – colțul însângerat – care ne amintește de războiul Tong.

East Village
Este o zonă a orașului locuită de naționalități, în început de imigranți olandezi după care de germani, evrei, irlandezi și ucrainieni iar pentru un timp de membri hippy și punk. Clădirea cu etaj Cooper Union a fost construită de producătorul de locomotive Peter Cooper, care a înființat și prima facultate coeducată. Sala mare a clădirii a fost inaugurată de Mark Twain, aici învățământul este și actualmente gratuit. Clădirea Tompkin Square, construită în stil englez a devenit de mai multe ori renumită din cauza celor întâmplate în ea. Aici au avut loc, mai întâi prima denmonstrație muncitorească, după care mai multe întruniri hippy, iar mai târziu și ciocnirea dintre cei lipsiți de adăpost și polițe. Statuia așezată acolo este în memoria victimelor locomotivei de aburi General Scolum. La Merchant`t House Museum sunt expuse obiecte de pe timpurile federaliste și victoriene (casa de comerț mobilată cu mobilă originală). Biserica St. Mark`s -in the–Bowery, aflată în East Village este una dintre cele mai vechi biserici din New York.

Greenvich Village - Satul
Un loc multicolor, pestriț, de obicei preferat de artiști scriitori, muzicicanți și cântăreți jazz, totodată și de homsexuali. Este deosebit a lua parte în festivalul organizat la Halloween pe străzile înguste și strâmte. Pe lângă aleei se află siruri de case și curți interioare. Casele din St. Luke`s Place sunt încă din anii 1850. Centrul este Sheridan Square, cu străzile întortocheate. Aici se află barul de homosexuali – Stonewall Inn care din cauza incomodărilor a fost un loc tulburat. Jefferson Market Courthouse cea mai prominentă cea mai renumită și cea mai frumoasă clădire a acestei zone a fost planificată să fie clădirea tribunalului dar s-a înființat în ea o bibliotecă. Căsuțele din învecinătate au fost și ele locuite de vedete.

SoHo - fostă zonă industrială, cartier istoric
Mulțumită clădirilor de aici, construite mai ales din fontă, este unic în lume, cu în jur de 50 de clădiri pe o suprafață cam de 5 blocuri. Într-un loc central se află Green Street. Constucția cu fontă a fost o soluție mult mai ieftină și totodată elementele ornamentale s-au putut face mai ușor, iar tavanul a devenit mai special (cele mai splendide clădiri: 72-76, 28-30, „Queens”). Singer Building este aflată pe Broadway, are 12 etaje și este înfrumusețată de ornamente boltite de culoare verde închis, și de balcoane făcute din fier bătut. Aceasta este clădirea cu birourile fabricii de mașini de cusut Singer și totodată magazia acesteia. La fel de important este Museum of Art pentru fantastica lui colecție, expozițiile de nivel înalt organizate cu mare atenție și expozițiile culturale unice. În acest cartier sunt aflate cafenele, magazine, buticuri și restaurante moderne și elegante.

Bronx
Cel mai atractiv loc este grădina zoologică. Aflată în cel mai mare oraș din țară prezintă 531 de animale diferite. Aici trăiesc multe soiuri de animale periclitate, iar mediul se diverzifică mulțumită pădurii întinse, pârâului și parcului, aflate aici. Vizitatorii sunt transportați în parc cu ajutorul unei căi ferate înguste și un teleferic. Unele părți care au fost cândva frumos amenajate, au devenit cam nelocuite dar turiștii vin cu bucurie pe ceste meleaguri, chiar și sediul echipei de baseball „Yankee” poate fi vizitat. În grădina botanică din New York suntem uimiți de ierbarul special și pădurea de aici iar sera de sticlă Haupt ne prezintă minunatele păduri tropicale aburite, și deșerturile.

Brooklyn
Este o parte muliculturală a orașului, din punct de vedere etnic este cel mai variat cartier din New York City. Nu numai locuitorii ci și clădirile sunt de multe feluri - case și grădini cu importanță istorică. În Brooklyn Botanic se află una dintre cele mai mari colecții de bonsai și de trandafiri. În clădirea de 5 etaje a muzeului Brooklyn Museum of Art pot fi admirate obiecte de artă din Africa, Oceania , lumea nouă și tezaure din Egipt și din Orientul Mijlociu. Sunt expuse și obiecte realizate de artiști din zilele noastre. Aici se află și primul muzeu dedicat copiilor (Brooklyn Children`s Museum) care ne prezintă lucruri interesante din viața animalelor și a plantelor. Tot aici este și Cony Island, cel mai mare teren de joacă din lume care este deosebit mulțumită ștrandurilor și colțurilor ascunse.

Brooklyn Bridge - podul suspendat Verrazano Narrows
După ce s-a construit, podul cu sheletul de oțel a fost cel mai lung din lume. Construit timp de 16 ani a pretins multe vieți de om din cauza efectului provenit în urma șederi pentru mult timp în albia râului. Cofrajul este ținut de un sprijin de cablu din sârmă. De pe pod se poate vedea tot orașul, priveliștea cu zgârie-nori este deosebit de frumoasă.

Podul suspendat Verazzano Narrows, Brookly, New York City
Fotó: Ian Britton

TriBeca - Hollyvood East
Unul dintre centrurile industriei filmului din oraș, a devenit dintr-un loc de magazii părăsite, o zonă a orașului cu restaurante pline de oaspeți, galerii artistice, și mai ales locuințe mari. Multe celebrități vin să locuiască aici. Le este prielnic faptul că sunt aproape de Film Center înființat de Robert de Niro.

Edridge Street Synagogue – Sinagoga
Primul loc de rugăciune care a fost construit de evreii stabiliți în SUA, poate cel mai patinant de la sfârșitul secolului, și în stilul său cel mai frumos. A fost închis pentru mult timp deoarece l-au vizitat din ce în ce mai puțini dar în urma unei reconstrucții a devenit o clădire istorică foarte căutată.

Saint Patrick`s Cathedral - Catedrala
Cea mai mare catedrală catolică din SUA, și cea mai splendidă clădire neogotică, se află în centrul Manhattanului, cu un tavan ornamentat cu marmură albă și o poartă de bronz. Găzduiește cel puțin 2500 de vizitatori intr-o duminică.

Riverside Church
Construită în stil neogotic din donația lui Rockefeller, mulțumită celor 74 de clopote , în stilul ei este cea mai mare și mai aparte în lume. Orga și tuburile ei sunt cele mei mari din lume. Statuile galeriilor sunt turnate din gips și suflate cu aur. Capela Hristos a fost construită după modelul unei biserici franceze din secolul 11. Turnul cu clopote atrage o mulțime de turiști. Din podul în care putem ajunge și urcând treptele de lângă lift se vede minunata panoramă a Manhattanului.

St. Nicolas zonă istorică a orașului
Casele construite ca model King, sunt pildele șirurilor de case orășenești, și sunt corespunzătoare timpurilor în care s-au contruit. Caracteristicile acestor case sunt gresie maro, verandă înaltă la intrare și balcoane din fier bătut. Clădirile din timpul lui Gheorge au fost construite din cărămidă galbenă cu ornamente de piatră albă. Mulți oameni renumiți dar mai ales politicieni au locuit în această zonă.

Washington Square
Terenul mlăștinos de cândva s-a transformat în parc orășenesc, în urma unor lucrări de amenajare. Arcul de triumf din marmură construit în locul unuia din lemn este una dintre curiozitățile locului. Cândva a simbolizat aniversarea inaugurării lui George Washington. În 1916, o grupă de artiști, urcându-se pe arcul de triumf au proclamat republica liberă și independentă Washington Square a statului Bohemia Nouă.

Central Park
Vizitatorii sunt uimiți de uriașa zonă verde care este întradevăr grădina New York City-ului. Ne putem petrece timpul liber relaxând în zona amenajată cu tufe, pomi și spații lilibere. Avem ocazia să luăm parte în diferite activități ca patinajul pe Wollman Rinken, fântâna arteziană Bethesda Fountain sau Wildlife Conservation Center, cel din urmă fiind amenajat cu trei zone climatice, găzduiește peste 100 de soiuri de animale. În centrul Dairy ne putem informa de programele și evenimentele actuale de aici. Copiii se pot bucura de statuia lui Andersen și de statuia de bronz lui Alis în Țara Minunilor. Bow Bridge este un pod frumos, format din fontă și tot aici merită să vedem turnurile San Remo Apartments. De pe balcoanele castelului Belvedere ni se arată o panoramă fabuloasă cu orașul și o mare parte a parcului. Zona păduroasă Ramble este împărțită de pârâuri mai mici și cărări amenajate, iar Conservatory Water aproape în toate sfârșiturile de săptămână din an, găzduiește concursurile modelulilor bărcilor cu motor.

Dacă ești curios de mai multe state, vizită pagina USA Travel.
Pagina www.newyorkcity.ro este funcţionată de Festino.net.
Fotografiile aflate pe acestă pagină sunt folosite în cadrul licenţei Creative Commons.
http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.en

USA TRAVEL - Pagina cu informaţii de călătorie