” A murit milionarul Nelu Bălan din New York și îmi pare rău după el. L-am cunoscut în urmă cu vreo 20 de ani. Cine e acest Nelu Bălan, mă întrebați? A fost un băiat sărac, dintr-un sat amărât din zona Iașului, ajuns ospătar în marea urbe moldoveană. Apoi, printr-un miracol, ospătar la un restaurant din celebrul cartier Manhattan. După o căsătorie cu o fată poloneză bogată, și-a deschis propriul restaurant intitulat „Nello”, după numele cu care era chemat de clienți.”

Felul lui prietenos, vesel și supus de a fi, dar și o bucătărie româneasco-internațională bine pusă la punct au atras treptat simpatia unor mari vedete new-yorkeze, actori glorioși, artiști celebri care și-au șoptit mereu la ureche: „La Nello se mănâncă foarte bine, chiar dacă prețurile sunt pipărate!” I s-a dus buhul, cum se spune. Unul dintre clienții săi apropiați a fost și actualul președinte al SUA, Joe Biden.

…Când am ajuns în fața restaurantului „Nello” împreună cu o echipă de televiziune interesată de viața românilor din America, am rămas șocat. Ca să intri în restaurant, trebuia să treci printre niște glugi înalte și groase de coceni, iar la baza acestora te puteai împiedica de niște dovleci mari, rotunzi și portocalii, deci nu din cei pentru plăcinte, ci din ceilalți, care se dau ca hrană la animale. Toate acestea, care aminteau de satul lui Nelu, dar și de toate satele României, exact în buricul Manhattan-ului!

Am fost primiți regește de către acest bărbat rotofei, jovial, comportându-se cu noi ca un frate mai mare. În timpul mesei ne-a prezentat și unui grup de actori americani, printre care cel mai important s-a întâmplat să fie personajul principal din filmul „Star Trek”. Acesta a avut numai cuvinte de admirație pentru Nello. Apoi l-am cunoscul pe fiul șahinșahului Iranului, Mohamed Reza Pahlavi, fost prieten al fostului Nicolae Ceaușescu.

Tot atunci am aflat multe lucruri interesante despre viața lui, dar și prețul exorbitant al tuturor obiectelor de îmbrăcăminte pe care le purta, ceasul și pantofii fiind pe primul loc…Îi plăcea să se laude cu realizările lui, care trebuie să recunoaștem că erau spectaculoase, după plecarea dintr-un sătuc oarecare din România…

Vasile Nanea

cititi si :

Povestea milionarului român, Nelu Bălan, al cărui restaurant a ajuns printre preferatele starurilor din SUA

Nelu Bălan, românul care a ajuns milionar şi patronul unui restaurant de lux în New York, a murit subit, lăsând un gol imens în rândul familiei, prietenilor dar şi românilor din SUA care i-au trecut pragul. Iată povestea sa.

 

 

 

Lasă un răspuns