| Statul New York | New York City | Cultura | Gelerie Foto | Hartă |
Cultura

USA Travel
USA Travel

USA Travel
În rândurile de mai jos vă prezentăm pe scurt cele mai importante instituții din New York City:

Lincoln Center
Acest centru cultural a fost construit ca diferitele ramuri culturale să fie într-un loc. Tot aici se află și Teatrul de Stat New York și Opera Metropolitan. Este recomandat ca vizitarea clădirilor să fie făcută cu ajutorul unui ghid, să putem cunoaște toate curiozitățile. American Folk Art Museum funcționează într-o clădire modernă, tot aici se află și colecțiile permanente expuse de Eva and Morris Feld Gallery, cu lucruri făcute manual, scluptură în lemn și picturi. Hotel des Artistes înființat ca studiou de artă pentru artiști și creatori ai culturii, dar în zilele noastre este renumit datorită minunatelor frescouri de pe pereți și bucătăriei gustoase.

Lincoln Center, New York City
Foto: Flickr.com by majorbonnet

New York Public Library - Librăria
Clădirea ridicată dintr-un buget mare, a început să-și îndeplinească funcția de bibliotecă publică cu un succes foarte mare. Scopul ei cel mai important, ca cititorii să găsească cât mai ușor și repede literatura dorită de ei. Clădirea este impozantă de marmură albă. Tavanul de casete al sălii de lecturi ocupă un loc interior uriaș iar pereții sunt împodobiți cu frescouri. Constând din 7 milioane de cărți, literatura ocupă loc pe un sistem de rafturi lung de 140 km dar mulțumită computerizației găsi totul în timp scurt. În sala de reviste sunt aflate ziare din aproape 130 de țări. Biblioteca este centrul unei rețele care constă din 82 de filiale și putem găsi colecții renumite, manuscrise, și copiile unor acte de pe vremuri.

Morgan Library - Biblioteca
Mulțumită familiei Morgan, o colecție particulară de mare valoare a ajuns la dispoziția celor interesați în cultură. Colecția uimitoare de menuscrise, cărți cu legătură specială, imprimete se află într-o ambianță specială. Clădirea constă din bibliotca veche și din locuința tânărului Morgan. Acestea sunt legate de Garden Court, o grădină cu patru etaje iluminată cu razele naturale de lumină pătrunse prin ferestre. Pe lângă picturi, manuscrise, statui, aici mai putem vedea unul dintre exemplarele tipărite pe pergamen, a bibliei Guttenberg, și o carte muzicală scrisă cu mai multe culori de Mozart.

Universitatea Columbia
Una dintre cele mai excelente universități din SUA, care a fost construită în jurul unei curți interioare pătrate. Biblioteca Low ocupă rolul principal, fiind mai ales locul festivităților, iar cărțile se află în biblioteca Butler. St. Paul Chapel (capelă) a fost făcută prin prelucrarea amănunțită a lemnului, iar spațiul interior este foarte bun și din punct de vedere acustic. La universitate printre altele, se predă drept, medicină și ziaristică. Mulți dintre savanții absolvați la facultățile de aici au primit premiul Nobel. Vizitatorii pot străbate spațiile interioare unde pot vedea activitatea, viața de zi cu zi a elevilor. Aici se află Cathedral of St. John the Divine, catedrală a cărei construcție este în curs și azi. Este locul manifestățiilor și programelor de muzică și artă plastică.

Whitney Museum of American Art
Oferă vizitatorului un material variat al artei plastice din secolele 20. și 21. A fost înființat de Gertrude Vanderbilt Whitney. Ea a expus lucrările care nu au fost acceptate de Metropolitan Museum of Art, făcând în acest fel o favoare de neuitat publicului. Operele Calder, O'Kefe, Hopper Jaspoer Jones și Lichtenstein fac parte din expoziția permanentă, dar mai sunt prezentate lucrări în cadrul expoțiilor cu teme variabile.

Colecția de artă plastică lui Henry Clay Frick
Colecția de artă plastică lui Frick, cu o valoare de neprețuit a fost fost moștenită de statul american și este expusă într-un castel fastuos. Operele Împreună cu mobilierul alcătuiesc o ambianță deosebită. Mobila franceză porțelanul, picturile ne aduc aminte proprietarii bogați cu gust elegant. Toate încăperile au o spcialitate. Picturile devin mai interesante cu ajutorul iluminației, în galeria de vest, unde se află lucraările lui Hals Rembrandt și Vermeer. În sala ovală se află lucrările lui Whistler, în sala de lecturi și în sufragerie pot fi văzute lucrările pictorilor englezi.

Museum of Modern Art – MoMA
Muzeul aflat provizoriu în clădirea unei fabrici, ne prezintă capodopere ca Picasso-Domnișoarele din Avignon și Van Gogh – Starry Night.

Metropolitan Museum of Art
Muzeul înființat în 1870 este una dintre capodoperele din New York Mulțumită donațiilor făcute de bogătași și artiști renumiți are una dintre cele mai importante colecții din lume. La deschidere, având doar 174 de picturi și 3 colecții particulare, și-a ales scopul de a concura cu muzeele din Europa. De atunci, clădirea a fost adăugită de mai multe ori, ca să pot fi așezate în modul potrit creațiile, care până azi sunt deja în total, peste 2 milioane. Colecția muzeului a fost împărțită în mai multe secții. Galeriile Bizantine, Costume Institute (Institutul de Costume) și colecția Rober Lehmann ne prezintă printre altele, opere de artă, mobilă, și porțelan francez spaniol și olandez. O adevărată specialitate este Institutul de Costume care prezintă vizitatorilor moda începând din secolul 17 până în zilele noastre. În aripa numită Wallace colecția contemporană ne prezintă printre altele, operele lui Picasso și Pollock pe lângă care în aripa americană și cea europeană, putem vedea expoziții de artă ornamentală, pictură și scluptură de originea continentului cutare. Aripile de cultură egipteană și aripa Rockefeller conțin colecții deosebite mai ales din Africa., de pe insullele oceanului pacific, obiecte primitive provenite din america de Nord și de Sud, oase de elefanți și statui de bronz, ceramică și obiecte de piatră.

Muzeul Solomon R. Guggenheim
Muzeul Guggenheim deține cea mai mare și mai frumoasă colecție de artă plastică contemporană. Fațada clădirii are o formă de scoică iar interiorul este deosebit datorită rampei în spirală prin care trecând se pot vedea diferite picturi printre care și cele abstracte lui Guttenheim. Dar se pot găsi și lucrările marilor pictori ca Picasso, Brâncuși, Calder Oldenberg, Rauschenberg și tot aici se află colecția de foto lui Justun Tahnnhauser și multe altele. În viitor este planificată mărirea clădirii ca să pot fi așezate colețiile postbelice și nu în ultimul rând pentru înființarea teatrelor.

Muzeul Solomon R. Guggenheim, New York City
Foto: Bigfoto

The Cloisters
În acest muzeu maiestuos putem admira gigantica colecție a artei medievale. Colecția a fost alcătuită cronologic din codexuri gotice, picturi pe sticlă, obiecte de oase de elefant, picturi Uniconis. După poezia și lucrările medievale s-a format o grădină minunată. Concertele în stil medieval de aici sunt și ele foarte populare.

American Museum of Natural History
Unul dintre cele mai mari muzee de știință naturală din lume, este foarte popular având mai multe milioane de vizitatori pe an. Cel mai contactat loc este spațiul expozițional care prezintă dinozaurii și viața oceanică. Pe primul etaj putem vedea colecții de meteoriți, minerale prețioase, pe al doilea etaj sunt lucruri care prezintă viața din Ameria de Nord a indienilor, păsărilor, târâtoarelor, pe al treilea sunt înfățișați locuitorii și animalele din Africa, Asia și America Centrală și de Sud, iar pe etajul patru dinoizauri scheleți de pești și mamifere. În Planetariul aflat în mijlocul lui Rose Center, pot fi văzute lucrurui deosebite de pe pământ și din cosmos. Tot aici se află și Teatrul Cosmos, Cărarea Cosmică, Teatrul Big Bang.

Studio Museum in Harlem
Muzeul este dedicat culturii afro-americane. Clădirea cu 5 etaje aflată pe strada principală a devenit muzeu datorită donațiilor. Pe trei etaje sunt expuse lucrările celor mai excelenți artiști de culoare, pe celelalte două sunt expoziții cu teme diferite iar la parter este amenajat un parc de statui. Evenimentele timpurilor vechi sunt prezentate de un archiv de fotografii deosebit, care înfățișează epoca de aur a timpurilor vechi. Un șir de relatări, festivalele de film, și programele pentru copii, fac parte cursurilor care au loc în internate și slujesc pregătirea artiștilor.

Dacă ești curios de mai multe state, vizită pagina USA Travel.
Pagina www.newyorkcity.ro este funcţionată de Festino.net.
Fotografiile aflate pe acestă pagină sunt folosite în cadrul licenţei Creative Commons.
http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.en

USA TRAVEL - Pagina cu informaţii de călătorie